POSJETITE KURAN.BA
 
 

"jeli bosna bosna…"

Kenan Surkovic | Saff br/str. 36

Pitanje koje se pomalo stidljivo javlja u politickim krugovima Bosne jeste ono o historijskom nazivu naše zemlje. Dok ga jedni potvrduju i isticu, drugi ga negiraju. Zašto?

Potreba da se konacno odredi i potvrdi historijski naziv naše zemlje, predstavlja problem cije bi pozitivno rješenje dovelo i do ucvršcivanja njene državnosti, a vjerovatno i ostvarenja sigurnije buducnosti.

Ova još nedovoljno aktuelizirana tema, malo-pomalo, pocinje da interesira šire, kako politicke, tako i kulturne krugove Bosne. Sada, kako stvari stoje, najavljuje se pravi mali rat izmedu onih koji su za to da se vrati historijski naziv našoj zemlji "Bosna" i onih koji zastupaju tezu o tome da je Bosna i Hercegovina sasvim dobro i primjereno ime. Iza prvog stava, ali i cinjenice, stoje Bošnjaci intelektualci koji tvrde da je Bosna jedini opravdan naziv za ovu zemlju, dok npr., hrvatski predstavnici u Bosni to odlucno negiraju. Ko je u pravu, neka historija sudi. A u ovom slucaju historija je potpuno jasna. Naziv Bosna, a ne Bosna i Hercegovina, javlja se još u X stoljecu, i kao takav pominje se kroz citav srednji vijek i period osmanske vladavine, formirajuci time jedan prepoznatljiv znak i suvereno ime, koje je istinski sinonim i identitet ove zemlje. Medutim, okupacijom Bosne od strane Austro - Ugarske dešavaju se promjene ne samo u ekonomsko-pravnom smislu vec i u nazivu naše zemlje, koja se odlukom okupatora iz 1880. godine naziva Bosna i Hercegovina. Možemo slobodno reci da ovo ime, koje je ostalo i do dan-danas, predstavlja, ustvari, kolonizatorsko ime. Interesantno je napomenuti da su kolonijalne sile uobicavale okupiranim podrucjima mijenjati imena, pa tako ni Bosna, u tom smislu, nije bila izuzetak.


“BOSNA”


Koliko je ime Bosna i Hercegovina apsurdno i neprirodno za ovu zemlju govori i cinjenica da naziv Hercegovina nema nikakav državno-pravni kontinuitet, da bi se njome oznacavalo ime jedne države. Potvrdivati ime Bosna i Hercegovina isto je kao kada bismo ovoj zemlji dali ime Bosna i Krajina ili Bosna i Posavina. Na osnovu ovakvih primjera vidimo da je današnji naziv naše države ne samo nametnut vec i apsurdan. O ovome dobro piše i sudija Ustavnog suda Federacije dr. Omer Ibrahimagic kada u knjizi "Bosna i Bošnjaci izmedu agresije i mira" istice ovaj problem, i veže ga za promjenu dosadašnjeg naziva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. On istice da "Do zvanicne promjene imena našoj državi, do koje ce, nadam se, doci i vracanja njegov historijskog imena Bosna, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ucinila bi pažnje vrijedan gest da promijeni svoje ime i svom nazivu, kao predznak, doda "bosanska". Time bi, kao naša vodeca naucna ustanova, bila dobar primjer za otpocinjanje postepenog uklanjanja kolonijalnog naziva države i postala inicijator vracanja historijskog imena našoj zemlji, a time uspostavila i historijski kontinuitet sa srednjovjekovnim bosanskim državnim naslijedem."
INTERESI POLITIKE

Medutim, i pored ovih cinjenica, neki hrvatski politicari u Bosni nastoje da po svaku cijenu sprijece promjenu sadašnjeg imena države. Tako je, u nedavnoj izjavi na televiziji EROTEL, clan Ministarskog vijeca Bosne i Hercegovine Neven Tomic izjavio kako je neophodno ocuvati sadašnji naziv države. Ova izjava, s obzirom od koga je došla, i ne treba toliko cuditi, jer dvojni naziv naše zemlje ostavlja mogucnost svake dvojine, odnosno dijeljenja, a cime bi se usput, kroz državni naziv, legalizirao trenutno postojeci hercegovacki bastion hrvatskih ekstremista. Negiranje historicnosti naše zemlje Bosne, po svakom pitanju, predstavlja podrivanje, prije svega, normalnog egzistiranja Bošnjaka na ovim prostorima, a time i rušenja njihovog kako nacionalnog tako i vjerskog autoriteta i identiteta. Nažalost, mnogi su svjesni da se vjerski i svaki drugi identitet Bošnjaka može rušiti, izmedu ostalog, i destabilizacijom onih bitnih državnih elemenata koji cine sponu izmedu razvoja vjere i države, tj. izmedu Islama i Bosne.


Moramo istaci da je ime Bosna naziv po kojem su Bošnjaci izgradili svoj vjerski, kulturni i politicki ugled. Dok bi, s jedne strane, necasne težnje nametanja sadašnjeg naziva destabilizirale bošnjacko bice, sa druge bi vracanje naziva "Bosna" našoj zemlji omogucilo i lakše oživljavanje bogatog historijskog nasljeda koje ovaj bošnjacki narod zasigurno ima.